Het bottelen van het bier is één van de laatste stappen in het volledig proces. Dit is namelijk het moment waarop het bier daadwerkelijk in de flessen wordt gedaan en deze flessen worden afgesloten met een karakteristieke kroonkurk. Maar voordat het zover is, gaan er natuurlijk nog de nodige stappen aan vooraf. Om je een idee te geven hoe dit hele proces in z’n werk gaat, nemen we je stap voor stap mee in het proces van het brouwen van bier en het uiteindelijk bottelen hiervan.

De ingrediënten van bier

Voor het brouwen van bier heb je in de basis een 4-tal ingrediënten nodig. Dit zijn water, mout, hop en gist. Wil je graag je eigen bier brouwen, dan is een bierbrouw starterspakket aan te raden. Hierin zitten namelijk alle ingrediënten die jij nodig hebt voor het maken van je eigen bier, in de juiste verhouding al voor je samen. Het is dus alleen een kwestie van het volgen van het recept totdat je uiteindelijk je eigen biertje hebt weten te brouwen. Maar voordat het zover is, is het belangrijk om eerst te weten hoe bier nu eigenlijk wordt gemaakt. Het brouwen van bier gebeurt in een aantal verschillende fases. Dit is het Mouten, Schroten, Maischen en klaren van het brouwsel. Nadat het zover is, dient de Wort te worden gekookt.

Het gistingsproces

Nadat je de eerste stappen van het brouwen hebt doorlopen, is het zaak om het geheel te laten gisten. Dit is een natuurlijk proces, dat helaas ook niet kan worden versneld. Dit proces is essentieel voor het creëren van de karakteristieke smaak van het bier, waardoor het proeft zoals we bier kennen. Tijdens dit proces worden de suikers in de wort omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Kortom, een belangrijk proces dus! Onderschat dit daarom dus ook niet en onderbreek het proces niet wanneer je je eigen bier gaat brouwen. Je zult dan namelijk al snel merken dat de smaak, kleur en ook geur van het bier niet zo is, als dat het eigenlijk zou moeten zijn. Geduld is dus een schone zaak.

Het bottelen van het bier

Het bier bottelen is één van de laatste stappen tijdens het hele proces. Vaak wordt het bier voordat het daadwerkelijk wordt gebotteld nog even een keer gefilterd. Dit zorgt ervoor dat het bier helder wordt, waardoor het vaak net iets mooier oogt. Tijdens het bottelen wordt het bier in de fles gedaan en worden de flessen afgesloten met een kroonkurk. Naast het bottelen van het bier in flesjes, kan het ook in bijvoorbeeld een fust worden gedaan. Wanneer dit proces is voltooid, worden de flesjes in een krat gedaan en zijn ze gereed voor consumptie. Echter zijn er wel bepaalde bieren die na het bottelen nog even verder moeten rijpen op de fles.

Call Now Button